BOEKBLOG#1: Ongetemd leven- het lef om jezelf te zijn

NIEUW op mijn website: BLOGBOEK-by KARO!

Vanaf nu neem ik je mee door de boeken die ik lees. Nu in de Corona tijd heb ik daar alle tijd voor, zal ik maar zeggen ;-). Het zijn stuk voor stuk boeken, die kunnen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Daarom wil ik ze met je delen. Een boek lezen,  voelt voor mij als een cadeautje uitpakken. Een ontdekkingstocht naar een SCHAT: ontspanning, herkenning, steun, inzichten of een mooi beeld.

De boeken in mijn boekblog zijn boeken, die mij aan het denken hebben gezet en/of me lessen hebben geleerd. Ze bevatten VOORAL TIPS die ik JOU mee wil geven, zodat je meer BEWUST jouw eigen leven kan leven: dichter bij jezelf.

Inhoud van de BOEKBLOG’s

Ik geef je in de BOEKBLOGS elke keer

  • Altijd een korte SAMENVATTING van het verhaal, zodat je al een beetje een idee krijgt of het boek ook wat voor jou zou zijn.
  • Daarnaast deel ik mijn EIGEN KENNIS en/of mijn eigen ERVARINGEN met het onderwerp, waardoor je ook mij wat beter leert kennen. Deze staan cursief .
  • Als er een pijl => staat voor de tekst staan, geef ik je in dat stuk extra TIPS en INZICHTEN voor jouw eigen proces.

Het eerste Boek dat ik met je wil bespreken in mijn BOEKBLOG is….Ongetemd leven…over hoe je jezelf kan zijn.

Dat wil ik ook!!!

Toen ik de titel in de Happinez zag staan ‘’ Ongetemd leven” – heb het lef om helemaal jezelf te zijn– naast de kleurige omslag, wist ik onmiddellijk dat ik dát boek voor mijn verjaardag wilde hebben. Ik dacht: dat wil ik ook !!! Gelukkig heb ik zo’n lieve man, dat ik het boek kreeg! (En anders had ik hem natuurlijk uiteindelijk voor mezelf wel gekocht ;-)!)

Het boek paste precies in het proces waarin ik zat: Het gevoel van vrijheid voelen en in het proces om steeds meer mezelf te zijn en bepalen wat goed voor mij is. Ik had het gevoel dat dit boek me zou helpen met de puntjes op de “i” te zetten.

De afgelopen weken heb ik het gelezen. Het is geschreven door Glennon Doyle. Ze is een hooggevoelige vrouw, schrijfster, getrouwd met Abby haar vrouw en moeder van 3 kinderen. Ik denk dat dit boek jou als vrouw ook kan helpen om nog meer te leven vanuit je gevoel, dichtbij jezelf. Laat ik je mee nemen door het boek.

Het jachtluipaard Tabitha

Ze neemt je mee op haar reis door haar leven. Ze begint met het verhaal van de jachtluipaard TABITHA, die in gevangenschap is opgegroeid, niet beter wetende dan de kooi en het huis waarin ze verbleef. Doet wat haar is aangeleerd te doen. Maar na het kunstje, dat het dier moet laten zien, staart het dier in de verte. Het geeft Glennon het gevoel alsof er diep van binnen bij Tabitha iets begint te dagen en te knagen van hoe het zou moeten zijn….vrijheid, vlaktes, jagen, ongetemd en ongeremd….. Dan bekruipt Glennon hetzelfde knagende gevoel. …een licht besef.. dat de jachtluipaard misschien niet de enige is die in een soort gevangenschap leeft…

Hoe we worden getemd

Glennon vertelt in DEEL 1 in korte verhalen en aan de hand van situaties, het verhaal hoe ze al vroeg in haar leven zelf getemd is. Ze laat je zien hoe dat in haar leven ging. Waardoor er bij mijzelf ook ervaringen van mijn eigen jeugd en leven boven kwamen:

Ik weet nog dat ik al jong dingen tegen mensen zei/terug gaf, over hoe zij zich voelde van binnen of wat goed was om te doen. Ik voelde diep van binnen aan dat wat ik aanvoelde waar was. Maar mijn mond werd gesnoerd door mijn ouders. Ik kon en mocht dat soort dingen niet zeggen en denken, dat was de boodschap die ik kreeg. En ik ging mijn mond houden: stopte mijn wijsheid te delen. En daarmee raakte ik een beetje van mij zelf kwijt.

=> VRAAG:

Heb jij ook herinneringen, waarin je nu achteraf denkt, ik mocht niet mezelf zijn? Ik moest doen, hoe het hoorde, ipv hoe het voor jou goed voelde?

=> INZICHT:

Op zijn minst zet dit boek je aan het denken over je eigen leven. Je begint meer op te vallen dat het “TEMMEN”om je heen gebeurd of hoe je dat met jezelf, anderen of (je) kinderen doet.

Ik herkende me zeker in een aantal verhalen en zeker in de tendens, dat ik als gevoelig meisje lief en aardig moest zijn en alles van mezelf voor anderen op moest geven. Aangepast werd ik en het gevoelig deel van mezelf werd wegstopt, omdat ik voelde dat het gezin, waarin ik was geboren, daar niks mee kon.

Ik zie het veel om mee heen. In mijn praktijk ontmoet ik vooral mensen die al vanaf jongs af aan hebben geleerd zich aan te passen. Hun (hoog)gevoeligheid werd niet erkend, gekend en geaccepteerd. Ze moesten zichzelf overschreeuwen en over grenzen gaan. Steeds meer voelden ze dat ze minder energie en kracht hebben. Dat ze niet meer bij zichzelf zijn:

=> ERVARING/INZICHT: Je hebt geleerd te leven volgens de normen en waarden van je ouders, leraren, andere mensen die je tegen kwam in je leven. Je bent er op een gegeven moment van bepaalde dingen overtuigd dat je het zus of zo hoort te doen in het leven. Bijvoorbeeld hoe je als jongen of meisje, als man of vrouw je hoort te gedragen.
=> INZICHT: Je leerde om je eigen verlangens en behoeften te ontkennen. Je hebt niet door dat je volgens de regels leeft van anderen. Zo lang dat goed voelt of het je bewuste keuze is dat helemaal oké, maar….Glennon beschrijft het als volgt:

Je voelt af en toe ergens diep in je dat knagende gevoel: er klopt iets niet,  het hoort zo niet te zijn en voelen….

Glennon Doyle

=> Dat kan gaan om hoe je je voelt in je huwelijk/relatie, in je werk, je relatie met familie of vrienden en vooral hoe je je in het dagelijkse leven voelt … moe, uitgeblust, geen vreugde of passie meer voelen… het gevoel jezelf een beetje kwijt te zijn….

Glennon vertelt in haar verhaal, dat haar man vreemd is gegaan. Ze gaan ze aan hun huwelijk werken. De therapeut die ze hebben, probeert haar ook te “temmen”. Haar gevoelens moeten de kast in/weg gestopt. Gevoelens die ze heeft, als ze totaal onverwacht en overrompelt wordt door iets: ze is in 1 opslag verliefd geworden op een vrouw. Wat ze ervaart en voelt, als ze alleen al bij haar in de buurt komt, geeft haar het gevoel weer te leven. Maar dit zet haar hele leven op z’n kop. Want op het moment dat ze die vrouw voor het eerst ziet, herkent ze voor het eerst in haar leven: ZICHZELF!

Ook dat is een moment dat ik in mijn eigen leven herkende, dat ik opeens een besef had van wie ik werkelijk in wezen was. Alsof ik mezelf opeens weerspiegelt zag in de buitenwereld. Dit was toen ik 20 jaar geleden met mijn kind voor het eerst bij onze klassieke homeopaat kwam. Ik zag en voelde hoe hij werkte met echte aandacht en luisterend oor, ons echt zien voor wie we waren en waar we aan leden. En ik diep van binnen voelde ik: Dit ben ik! Dit is wat ik mijn hele leven heb gezocht. Daardoor ben ik de opleiding gaan doen aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Dat is waarom ik als natuurgeneeskundig therapeute mijn praktijk ben gestart: dit is wie ik ben en waar ik voel dat het mijn missie is

Als je het verstopt of verdooft, is het er niet!?

Glennon zelf heeft al heel jong dat knagende gevoel verdoofd: ze heeft een haat liefde verhouding met eten (BOULEMIE), om maar om te kunnen gaan met alle rollen, verwachtingen en voorwaarden waar ze onder moet leven als gevoelig meisje. Om maar door te gaan verdoofd ze zich zelf en pept zichzelf op om maar verder te gaan met drank & drugs. Maar ergens voelt ze dat ze niet echt leeft…. Voor haar 1e kind gooit ze als eerste het roer om, ze kickt af. Ze doet wat ze voelt dat er van haar verlangt wordt: nu ze zwanger is geraakt: Ze trouwt, krijgt nog 2 kinderen en werkt. Regelmatig is er later ook dat stemmetje/knagende gevoel…..Tot dat er iets haar leven gebeurd, waardoor ze zeker weet dat ze een leugen leeft. Dat ze niet haar leven als zichzelf leeft. Dat ze niet volgens haar eigen regels leeft. En dit is wat we vaak allemaal doen:

  • Maar net zo hard als dat knagende gevoel boven komt, stop je dat knagende gevoel vaak ook weer terug. Je verdooft jezelf of zoekt afleiding.. en door!. Om dat gevoel maar niet te voelen…want ergens voel je dat als je dat toe laat, je je hele leven op zijn kop komt te staan. Dat je niet meer verder kan zoals je leefde… en dat is doodeng!! Dat wegstoppen en verdoven houd je een tijd(je) vol tot …
  • Je helemaal tot op de bodem bent belandt. je weet het allemaal niet meer… je bent op ….gestresst…of in Burn-out of depressie beland…gevoel alsof je er niet meer helemaal bent…
  • óf tot er een WAKE UP call komt in je leven, een situatie die er voor zorgt dat niks meer hetzelfde is en je niet meer anders kan dan het roer om gooien….Zelf aan het roer van je leven te gaan staan.

=> INZICHT: We hebben allemaal onze eigen manieren om maar niet te hoeven voelen… en maar door te gaan! Harder werken, alcohol, roken, drugs, eetbuien,sex, jezelf constant maar bezig houden….zodat de we pijn, angst, verdriet enzovoort niet voelen. Onze eerste reactie is hard weg rennen van wat niet fijn is. Ons brein zal alles doen om je tegen pijn en gevaar te beschermen.

Sleutels tot vrijheid

In DEEL 2 laat ze je zien hoe je ongetemd kan gaan leven. Welke sleutels je daarbij helpen om de “kooi van gevangenschap”  te openen. Ze vertelt hoe dat proces bij haar ging, waardoor je handvaten krijgt om deze reis zelf ook te beginnen. Ze doet je voor hoe je terug naar jezelf komt. In het hele boek laat ze zien, hoe ze haar kinderen probeert te helpen om ongetemd te leven. Dat kan jou ook helpen om jezelf en je kinderen een andere weg voor te leven. Ze vertelt ook eerlijk over haar worstelingen . Waardoor je je eigen weestanden ook ziet en herkent. Een van de SLEUTELS is:

=> TIP:

Het is een simpel kort zinnetje met veel wijsheid in zich.. En wat ik iedereen aanraad om regelmatig te doen. Ga elke dag even zitten of liggen en wees stil. Als je stil bent en niks doet, elke afleiding weghaalt, kom je echt bij jezelf. Begin met 1 minuut en bouw het langzaam uit. Let op je ademhaling. En laat komen wat er boven komt.

Je eigen regels

In het laatste deel DEEL 3 beschrijft hoe ze hoe ze steeds meer probeert te leen volgens haar EIGEN REGELS. Maar stelt ook Seksisme en Racisme aan de kaak. Hoe we volgends haar daar onbewust aan mee doen. Ze is zelf gelovig, maar ook daar heeft ze haar eigen manier en weg in gevonden. GELOOF mag geen kooi worden, geeft ze aan, waarin de kerk je vertelt hoe je moet leven. Ze pleit er voor dat je blijft zoeken naar de stem in je zelf, naar je eigen antwoorden en naar je eigen vorm van geloven. Door korte verhalen aan de hand van vragen van lezeressen, anekdotes met haar kinderen en het werk dat ze doet, neemt ze je mee in hoe zij haar leven ongetemd leeft volgens haar eigen regels. Daarnaast laat ze je zien hoe je steeds DICHTER bij je zelf komt:

=> INZICHT:

Door de prachtige vergelijking te gebruiken dat ELK GEVOEL is, als een pakketje dat door de postbode wordt gebracht. EEn pakketje dat woede, angst, verdriet, pijn of rouw kan zijn.

De postbode belt aan. Doe dan open en pak het pakketje aan. Omarm, bekijk en voel daarna wat in het pakketje zit. Elk pakketje wat je aanpakt, open maakt en toe laat, zal emoties losmaken.

Maar uit eindelijk zit daar achter het grootste cadeau: het zal je helpen jezelf te ontdekken en te ontwikkelen: je zult steeds meer jezelf zijn.

Wat mij raakte in haar verhaal en wat het jou kan brengen…

Wat dit boek in me raakte, was haar reis en proces in de korte fijn geschreven verhalen. Ze is heel dicht bij zichzelf, haar gevoel en ervaringen gebleven. Ze durft eerlijk te zijn over wat ze denkt en voelt.

=> TIP: Mocht je zelf zoekende zijn en een steuntje kunnen gebruiken van een andere vrouw, die de moed en kracht had om te gaan staan voor zichzelf en een ander leven, dan is dit een echte aanrader.

Ik herken haar struggel en geworstel met het leven van vroeger. Hoe ik als hooggevoelig meisje mijzelf aanpaste om liefde te krijgen van mijn moeder. Ik herkende het diepe dal waar ik ooit ook in zat . Inmiddels ben ik daar al lang uit, maar ik weet nog goed dat ik mezelf ook kwijt was. Ik zag het leven niet meer zitten, is was diep ongelukkig. Ik voelde me leeg en eenzaam….en met het knagende gevoel,: dat dit niet zo hoort te voelen. De weg die ik ging, las ik terug bij haar.

De sleutels die zij geeft, heb ik zelf in mijn eigen proces de afgelopen 20 jaar ontdekt. Ik gebruik deze KENNIS en ERVARING en handvaten  in mijn praktijk om mijn cliënten te helpen. Toch was het prettig om ze zo weer eens tegen te komen in de korte verhalen die ze schrijft. Dat blijft me bij. Deze beeldende manier helpt mij dingen voor mezelf en anderen duidelijk te maken. Heerlijk om een voorbeeld te hebben van een vrouw die me laat zien, hoe het anders kan. Hoe ze je eerlijk, puur met humor je aan de hand neemt. Laat zien dat je een vrij, ongetemd leven kan en mag leiden: waarin je jezelf kan en mag zijn.

=> INZICHT:

Kies voor een leven waarin jij jezelf op de eerste plaats mag zetten. Je eigen regels mag bepalen. De enige persoon waar je namelijk je hele leven het meest mee praat en altijd mee optrekt, dat ben jij zelf.

Ze geeft je leuke voorbeelden in verhaal vorm die je aan het denken zetten…want ja,  waarom zou je je binnen gekomen berichtjes/whats-appjes onmiddellijk moeten beantwoorden. Wiens regel is dat eigenlijk? Mag dat beantwoorden niet op een moment dat het goed voor jou voelt? En wat als anderen daar niet meer overweg kunnen? Ze daagt je uit om je eigen regels op te gaan stellen, regels die passen bij wie jij bent en wat jij nodig hebt.

=> VRAAG: Wat wordt jouw regel als het gaat om bijvoorbeeld zo iets kleins als berichtjes beantwoorden? Wat voelt voor jou goed en fijn om daar mee om te gaan? Op een manier, dat het bijdraagt aan een leven waarin jij rust, ontspanning, vrijheid en energie in je leven hebt?

Ze opent je ogen. Volgens ADELE (de zangeres):

Dit boek zal je brein door elkaar schudden en je ziel laten schreeuwen. ..Lees dit boek

Adele

Zelf vind ik dát te groots omschreven. Daarvoor ben ik te ver in het proces van mijn leven op mijn te manier leven. Maar knipperen met je ogen, verbaast of soms wat verward achter blijven met een door elkaar geschud brein, kan ik wel beamen. Maar het hangt van je eigen pelk in je proces af wat dit boek voor je kan betekenen:

  • Als niet goed in je vel zit. Je het idee hebt dat jij zelf alles bewust bepaald hebt in je eigen leven, zal je waarschijnlijk met je ogen staan knipperen. Het kan wakker schudden. Er zal wat kunnen beginnen te dagen dat je  misschien minder vrij bent dan je dacht… Het zal je ook handvaten aanreiken om daar verandering in te brengen.
  • Ik denk dat als je net begint dat knagende gevoel te ontdekken, je echt steun vindt in dit boek. Dat het niet raar is, wat je voelt en dat je niet de enige bent. Het kan helpen stappen in je leven te gaan zetten naar nog meer bewust worden van waar je zit en hoe je meer vrijheid kan creëren eigen in je leven. (Zeker als hooggevoelig bent en je je gestresst voelt, of je tegen overspannenheid, in een Burn-out of depressie zit, zal dit boek echt een eyeopener zijn.
  • Als je wat langer in het proces zit van meer jezelf zijn en  “ongetemd” leven, dan is het ook heerlijk en fijn om de verhalen te lezen. Een echte aanrader als je bezig bent meer je eigen leven te gaan leven en neerzetten ipv overleven. Zodat je meer het leven gaat leven naar jouw verlangens en behoeften, naar wie jij in wezen bent. En niet wie en wat je omgeving wil dat je doe.  Goed voor jezelf te zorgen en naar de signalen van je lijf luisteren is daarbij zo belangrijk!! Dit boek is een aanrader voor elke vrouw die zelfbewust, krachtig en vanuit haar gevoel in het leven wil staan!

Ik wil afsluiten met de woorden die de Schrijfster aan het eind in haar dankwoord schrijft:

Voor de ongetemden:
Dat we mogen weten wie ze zijn
Dat we ze mogen grootbrengen
dat we ze mogen liefhebben
Dat we ze mogen lezen
Dat we ze tot onze leiders mogen kiezen
Dat we ze mogen ZIJN

Glennon Doyle

Ik wens jou een mooi en ongetemd leven. Mocht je naar aanleiding van dit verhaal dingen hebben waar je van gedachten over willen wisselen of dat het iets in je los heeft gemaakt, schroom dan echt niet om een berichtje naar me te sturen en geheel vrijblijvend Contact met me op te nemen. Ik help je graag. Je kunt VRIJBLIJVEND een GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK met me afspreken of bij me inplannen bij Maak een afspraak.

Wil je nu beginnen met ongetemd leven en meer bij jezelf zijn? Vraag dan Je GRATIS EBOOK aan en ontvang 3 TIPS voor meer ontspanning, rust en energie, doordat je dichterbij jezelf komt en vrijer in je eigen leven kan staan.

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel gemakkelijk, veilig en eenvoudig gelijk dit boek:

Warme- leef ongetemd je leven- groetjes,

KARO(lina)
www.praktijk-bykaro.nl
Karolina.wolvekamp@praktijk-bykaro.nl
06-27858776

(*) PS 1: Hoe vond je deze BOEKBLOG?

Ik ben benieuwd naar hoe je mijn verhaal vond, laat je een berichtje onder de blog achter ? Leuk, ik kijk er naar uit van je te horen!

PS 2: Lees ook mijn Blog#1:Wat is Hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit(HSP)?

Waarin ik je uitleg wat hooggevoeligheid is en hoe dat in je BREIN in z’n werk gaat.


Plaats een reactie