Opstelling

Op deze pagina vertel ik je meer over de Opstellingen die ik in mijn Holistische Praktijk-by karo voor sensitieve mensen doe. Je leest

Je familiesysteem & jij als Hooggevoelige – Opstellingen

Als HOOGGEVOELIGE ben je erg gevoelig voor zaken die ” onder water” spelen. Met een Opstellingen krijg je INZICHT in die onbewust stroom en patronen en kun je die veranderen!! We gaan je verlangen weer THUIS te komen bij je ZELF, weer jezelf te, zijn inzichtelijk maken door middel van het neerzetten van POPPETJES op tafel: een TAFELOPSTELLING. dit kunnen houten poppetjes zijn, maar ook Playmobil: net wat voor jou het meest passend voelt.

Het neerzetten van de poppetjes gebeurd op de manier waarop ze voor jouw gevoel moeten neergezet worden op tafel. Er word zichtbaar wat onbewust (in je onderbewuste) onzichtbaar was. Opstellingen horen bij wat we SYSTEMISCH werken noemen. Jij bent namelijk onderdeel van het belangrijkste SYSTEEM in je leven: het gezin waarin je bent geboren: je gezin van HERKOMST. En de GENERATIES daarvoor.

Maar je bent ook DEEL van ANDERE SYSTEMEN: het bedrijf waar je in/voor werkt, de hobby club, de school waar je op zit enz. Voor elke groep kun je een opstelling doen. Het is te vergelijken met de bloem bovenaan deze pagina: dat is een SCHERMBLOEMIGE: waarbij het bijzondere is dat elke bloem bestaande uit oneindig veel kleine bloemetjes die samen 1 bloem lijken. WIJ MENSEN zijn net als al die kleine bloemetjes: allemaal met elkaar verbonden en allemaal deel van het GEHEEL.

Alles op orde in je systeem: de 3 principes

Er zijn 3 belangrijke zaken die in ELKE systeem op orde moeten zijn om iedereen in dat systeem zich goed te laten voelen. Zodat elke persoon, energie en kracht zal ervaren in zichzelf en het leven. Deze 3 zaken zijn:

 • IEDEREEN & ALLES hoort er bij,
 • IEDEREEN heeft zijn EIGEN vaste PLEK in dat systeem
 • Er moet balans zijn in GEVEN & NEMEN tussen de mensen in die groep

Een Opstelling maakt de vastgelopen patronen in deze 3 principes zichtbaar, waardoor je begrijpt waarom je je bepaalde gevoelens, gedachten en gedragingen hebt. Als er bij 1 of meer van de 3 principes in het systeem iets niet op orde is, kan dat klachten geven bij de leden van dat systeem. EEn Opstelling geeft inzicht, brengt die verborgen vastgelopen principes naar boven, zodat je er verandering in kan aanbrengen.

De metafoor voor je systeem: de Fontein

Els van Steijn- heeft dit heel mooi uitgewerkt in het beeld van DE FONTIJN. Ze schreef hierover in haar boek dat je hiernaast ziet :

De FONTEIN, VIND JE PLEK, grip op je leven door inzicht in je familiesysteem

Ik kan je deze echt aanbevelen om te lezen als je meer wilt weten over dit onderwerp. Ze laat zien dat een Opstelling inzicht geeft en welke vastgelopen patronen je er mee kan veranderen.

ik heb deze metafoor zelf uitgewerkt in een tekening van de fontein die je hieronder ziet. de kleuren uit de afbeelding kun je naast de afbeelding vinden met de test die daar over gaat

Het water uit deze Fontijn geeft je ENERGIE & KRACHT. De fontein stroom van boven naar beneden; de energie en kracht gaat: via je voorouders, via je ouders naar jou. en via jou weer door naar je kinderen en via hen naar je klien kinderen,

Iedereen die ooit verwekt is wordt in de fontein opgenomen: IEDEREEN en ALLES hoort er bij + heeft zijn EIGEN PLEK. Elke generatie heeft zijn eigen schaal, waarin ze samen met broers en/of zussen zitten op volgorde van verwekking/conceptie/geboorte.

In de fontein staat JOUW PLEK , JIJ, met GEEL aan gegeven in de FONTEIN. samen met eventuele broer(s) en/of zus(sen). Degene die als eerste is verwekt staat op 1e PLEK , de volgende 2e plek 3e enz. Die plek hou je, ongeacht of er voor of na je iemand overleden is bij de geboorte/in het leven of in de baarmoeder van je moeder.

BOVENIN, boven JOU staan de GROTE(N): de voorgaangaande generatie zoals je ouders, grootouders, overgrootouders.

ONDER je, in de schaal ONDER je staan de KLEINE(N): je kinderen , klein- kinderen en achterklein-kinderen enz

Het water stroomt in een fontein van boven naar onder/ beneden: zo krijg je kracht en energie uit vorige generatie. Daar zie je het principe van GEVEN en NEMEN terug: ouders GEVEN en kinderen NEMEN. Die geeft weer deze energie en kracht door aan de generaties na degene/je.

Je kunt je als je naar de AFBEELDING kijkt & de TEKST leest wel voorstellen dat als er ergens boven in de fontein iets niet goed staat, er ergens onder in het mis gaat.

Wat doet een opstelling?

Met opstellingen ga je kijken WAAR en WAAROM het bij JOU in jouw SYSTEEM/FONTIJN NIET (goed) stroomt: waarom jij je kracht en energie niet voelt en je je niet thuis bij jezelf voelt. Opstellingen maken dit zichtbaar. Zelf werk ik met de TAFEL opstellingen: de poppetjes en (symbolische) voorwerpen worden op gevoel op tafel gezet, dit geeft veel informatie en is overal te doen.

Het geeft dus INZICHT in:

 • waarom en waar de stroom geblokkeerd is geraakt,
 • wat en wie geheim moest zijn en blijven (er niet meer bij mocht horen),
 • waar en waneneer je van je plek bent gegaan ,
 • waar in jouw leven het geven en nemen niet meer in balans is.

Jezelf transformeren

Dus een OPSTELLING geeft INZICHT. Maar we gaan op jouw REIS ook een stap verder: VERANDERING brengen in het vastgelopen patroon

 • Ik begeleid je weer terug naar jouw EIGEN PLEK.
 • We gaan de BALANS tussen GEVEN en ONTVANGEN herstellen
 • Daarnaast OMARMEN: we nodigen ALLES & IEDEREEN uit er ook te mogen zijn: ook je HOOGGEVOELIGHEID.
 • alles wat NIET bij JOU HOORT, geven we terug: belemmerende Overtuigingen, Normen en Waarden , Schaamte, Schuld, Verantwoordlijkheden enz.
 • Jezelf en anderen ZIEN voor WIE je/ze werkelijk bent/zijn

We werken naast POPPETJES op tafel ook met PLACEMATS op de grond & voorwerpen die bepaalde zaken symboliseren om jezelf , andere mensen en/of hulpbronnen/ situaties/gedachten/gevoelens/gedrag te representeren.

Er gebeurt daar iets Magisch!!

Iedereen die een Opstelling ooit mocht mee maken zal mijn woorden: dat het MAGISCH is wat er gebeurd, begrijpen. Je moet het eigenlijk zelf ervaren, het is lastig met woorden uit te leggen. Na het doen van de opstelling veranderen er echt dingen in je leven en dat van degene die bij de opstelling betrokken waren: die als onderdelen van je systeem als poppetje neer gezet werden.

Merk je dat je telkens dezelfde dingen doet, die eigenlijk niet werken, maar het lukt je niet om dit te veranderen? Dan is een Opstelling dé manier om daar inzicht en verandering in te krijgen!!!

Nieuwsgierig en wil jij dit ook eens ervaren?

Heb jij ook situaties die moeilijk zijn, kom je niet vooruit in je werk en/of leven? Zijn er patronen die zich als maar blijven herhalen (met zelfde soort mensen)? Dan is er voor jou een Opstelling voor inzicht. Het is dé manier hoe JIJ daar VERANDERING in KAN brengen!!

Nieuwsgierig geworden? Maak hier je afspraak of neem Contact met me op! Dan gaan we op ONTDEKKINGSREIS in jouw systeem/sustemen! Ik doe dat in HOLISTISCHE CONSULT SESSIE, in een PAKKET of tijdens een TRAJECT. Maar laten we eerst even KENNISMAKEN 🙂 ! Om te kijken of we een klik hebben en ik wat voor je kan betekenen!